h1

Brussel is zo slecht nog niet…

februari 17, 2008

Londen is rijkste EU-regio

BRUSSEL – De gemiddelde inwoner van de Londense binnenstad is meer dan drie keer rijker dan de gemiddelde inwoner van de Europese Unie, zo blijkt uit cijfers die Eurostat, het statistisch bureau van de EU, dinsdag heeft bekendgemaakt. Het Groothertogdom Luxemburg staat op twee, Brussel op drie.

De lijst steunt op het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner in 2005, bijgestuurd op basis van het nationale prijzenpeil. De cijfers liggen in de lijn van de resultaten van studies die de jaren voordien werden gedaan.

Het gemiddelde bbp per inwoner van Londen-centrum in termen van koopkracht wordt op 67.798 euro geschat, wat overeenkomt met 303 procent van het EU-gemiddelde van 22.400 euro.

In het Groothertogdom Luxemburg ligt het bbp op 264 procent van het EU-gemiddelde en in Brussel op 241 procent (53.876 euro).

Arm Roemenië

De armste burgers van de EU wonen in het noordoosten van Roemenië. Zij moeten het met een gemiddeld bbp van 7.542 euro stellen. Bepaalde delen van Bulgarije en Polen doen nauwelijks beter.

Eurostat wijst erop dat de cijfers sterk beïnvloed kunnen worden door pendelaars. De instroom van pendelaars kan de productie opdrijven tot een niveau dat de beroepsbevolking van de betrokken regio op zichzelf niet zou kunnen halen. ‘Daardoor blijkt het bbp per inwoner overschat in deze regio’s en onderschat in regio’s met een uitstroom van pendelaars,’ zo staat in het bericht van Eurostat.

Het statistisch bureau geeft nog andere cijfers met betrekking tot België. Zo bedraagt het bbp per inwoner in termen van koopkracht 26.903 euro in het Vlaams gewest (120 pct van het EU-gemiddelde) en 19.592 euro in het Waals gewest (87 pct). De rijkste provincie is Antwerpen met 32.059 euro (143 pct), de armste Henegouwen met 17.819 euro (79 pct).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: